top of page

HERVORMD

BROEK OP LANGEDIJK

  • YouTube
  • Facebook - grijze cirkel
  • Gray Instagram Icon
Logo_Protestantse Kerk_RGB.png
De historie van het kerkgebouw

Onze kerk is waarschijnlijk één van de oudste gebouwen in Langedijk. In het jaar 1100 werd hier een kapel met een spits torentje gebouwd en gewijd aan de heilige Pontianus, bisschop in Rome. 

In 1475 en later werd de kerk meerdere keren verbouwd. De verschillende steensoorten die in de muren voorkomen, wijzen daar nog op. 

 

Tijdens de reformatie (in de 16 de eeuw) kwam de kerk in handen van de Nederlands Hervormde kerk. 

 

De klok die in de houten toren hangt draagt de inscriptie ‘MCCCCCIIII Sanctus Pontianus Vocor’ en heeft een doorsnede van 1 meter. De klok wordt elke zondag met de hand geluid.

 

In 1774 kwam de gemeenteraad met het verzoek de achterste 3 hoge banken te reserveren voor de Schout, zijn secretaris en de regerende Schepenen, de middelste bank voor de oud-Schepenen en de voorste en laagste bank voor de raadslieden. 

De eikenhouten preekstoel staat halverwege de zuidkant van de kerk met aan de voorzijde een gebeeldhouwde guirlande van bladeren. 

 

Tijdens de inval van de Engelsen en Russen (1799) gebruikten de Franse soldaten de kerk als paardenstal. De preekstoel werd daarbij beschadigd door een sabelhouw. Deze beschadiging is nog steeds te zien.

 

De kerk bezit 2 zilveren avondmaalsbekers uit 1655 geschonken door Mr. H.A. de Wit. 

 

Aan de noordkant van de kerk hangen 2 grote borden. Het linker bord vertelt welke voorgangers de gemeente gediend hebben. Op het rechterbord staan de 10 geboden. 

 

Het orgel werd in 1880 aangekocht in Duitsland en heeft 22 registers, 2 klavieren en een pedaal. 

In 1995 en in 2002 is het orgel gerestaureerd en schoongemaakt. De 900 pijpen, variërend van 20 centimeter tot meer dan 4 meter werden in de orgelkamer behandeld. De houten pijpen werden in de werkplaats van de orgelbouwer gerepareerd. 

 

De kerk is in 1996 gerestaureerd en gemoderniseerd. In 2020 is de kerk voorzien van camera's om live uitzendingen te kunnen verzorgen.

bottom of page